sunnuntai 28. syyskuuta 2008

Hellyydestä ja sen osoittamisesta

Uutena tulokkaana tietenkin tarkkailen valppaasti nykyistä toimintaympäristöäni. Ennen lähtöä olin lukenut paljon erilaista Intia -kirjallisuutta, mikä toki jonkin verran valmentaa ymmärtämään tämän planeetan tapaa toimia. Intiaa pidetään hyvin suvaitsevaisena maana: onhan Intiassa historian peruina kuusi pääuskontoa: hindulaiset (joka on enemmän kuin uskonto, se on enemmän kai maailmankatsomus), muslimit, kristityt, jainilaiset, parsit ja juutalaiset. Perustuslaki takaa virallisen kielen aseman yli 20:lle kielelle. Tänne on tullut kauppamiehiä ja valloittajia Arabian niemimaalta, Portugalista, Hollannista, uskonnollisia vainoja on tullut pakoon Syyrian kristittyjä ja parseja Persiasta. Maassa on lukemattomia erilaisia keittiöitä ja pukeutumistapoja. - Tätä taustaa vasten on eurooppalaisen mielestä outoa, että hellyyden osoittaminen miesten ja naisten välillä julkisesti on kiellettyä. Itse asiassa sen osoittaminen avioliiton ulkopuolella on kielletty myös ei-julkisissa tiloissa - eli esiaviolliset suhteet eivät kuulu normaalisti intialaiseen elämään. Nuoria vahditaan yhä tiukasti ja sitä edesauttaa suurtalouksissa eläminen. Omaa privacya ei helposti ole. Tässä Tamil Nadun osavaltiossa baarit ja yökerhotkin menevät kiinni 23 eli yöjalassakaan ei kovin myöhään riekuta. Hyvien perheiden tyttöjen pitää olla naimisiin mennessään neitsykäisiä. Maailman vanhimman ammattin harjoittaminen ei ole täällä näkyvää. Toki voi lehdestä lukea kuinka maalta on tuotu viattomia tyttöjä kaupunkiin ja korttelipoliisi on naapurien ilmiantojen perusteella käräyttänyt bordellinpidon. Suurkaupungeissa on korkeanluokan escort -serviceä , mutta se on vain varakkaiden hupia.

Vaikuttaa, että seksi on jotenkin tabu ja kielletty hedelmä - intialaiset katsovat innoissaan imeliä Bollywood (Chennaissa Kollywood) - elokuviaan, joissa lauletaan ja tanssitaan. Suurisilmäinen nainen istuu keinussa ja isoviiksinen, usein hiukan tukeva ensirakastaja on polvillaan neitokaisen edessä. Filmeissä on paljon lähiotoksina herkkää silmiinkatselua ja lystikästä kirmailua kedolla, johon yhtäkkiä singahtaa valtaisa hassusti itseään vääntelevä tanssiryhmä taustalle. Eli elokuvateollisuus tukee naisten ja miesten välille hyvin romanttista ja eteeristä rakkautta. Tässä Tamil Nadun osavaltiossa sentään korkein oikeus kumosi vetoomuksen, jossa haettiin oikeuden päätöstä sille, että kondomien myyntipakkauksissa ei saisi olla eroottisia tilanteita kuvattuna! Kun naisen ja miehen välisen seksuaalisuuden ja eroottisuuden ilmaisu on eurooppalaisen silmin varsin tukahdutettua, äkkinäisen tarkkailijan johtopäätös on, että lähestulkoon kaikki intialaiset miehet ovatkin homoja=) Kaduilla kävelee eri ikäisiä miehiä, jotka pitävät hellästi käsivarttaan kaverin hartoiden ympärillä tai pitävät ihan oikeasti kädestä. Kävellessään he usein vielä sivelevät toverinsa käsivartta. - Lähikahvilassa istui yhtenä iltana kaksi trendikästä nuorta miestä: heillä oli sormet sormien lomassa pöydän päällä ja toinen siveli ystävänsä peukalohankaa hellästi.

Nämä miehet ovat kuulemma heteroita mutta ulkomaalaisen silmin heidät luokittelisi vähintään bi-seksuaaleiksi. Kollegani, 25 -vuotias täkäläinen mies, kertoi pyytäneensä kavereitaan lopettamaan kädestä pitämisen kun sekä suomalaiset että muut eurooppalaiset olivat irvailleet "poikienvälisestä". - Olisiko niin, että kun tyttöjen kanssa ei ole helppo päästä lähituntumaan, niin ne sisällä vellovat tunteet kohdistetaan siihen, mitä on saatavilla? Avioliitosta yhä yli 80 prosenttia on järjestettyjä ja koska suku on vahvasti mukana, niin avioeroja ei käytännössä ole. Voikohan sekin ajaa miesten väliseen, jos se oma vaimo ei sittenkään ole mielen mukainen?

Intiassa homoseksuaalisuus on yhä rikos. Lehdissä käydään kovaa keskustelua kriminalisoinnin purkamisen puolesta. Tämän päivän lehdessä debattia käytiin taas, ja monet kirjoittajat vaativat Intiaa lopettamaan hurskastelun. Argumentointeja oli erilaisia: yhden kirjoittajan mielestä homoseksuaalisuuden pitäisi olla sallittua, koska "miehiä nyt kertakaikkiaan on helpommin saatavilla" ja toisen mielestä asiaa puoltaa se, että "homojen välinen seksi on vähemmän vaarallista kuin heteroiden välillä". Hän ei tosin valottanut mihin hän tämän väittämänsä perustaa.

Miesten välistä fyysistä hellittelyä siis ei pidetä kummallisena - sitä harjoitetaan kaikenikäisten miesten kesken eri yhteiskuntaluokissa. Sen sijaan kuulin, että jos tyttö ja poika pussaavat kauppakeskuksessa, niin vartija singahtaa oitis paikalle pilliin puhaltaen ja aloittaa valtaisan saarnan. - Siitä huolimatta Intian väkiluku kasvaa hurjaa vauhtia: jossain välissä äijän käsi siis irtoaa toisen miehen hellästä hyväilystä....

Ei kommentteja: