tiistai 28. lokakuuta 2008

Kieltolakisuunnitelmia...

Eilen aamulla meinasin läkähtyä maitokahviini kun lueskelin Times of Indiaa: Tamil Nadun eli "kotiosavaltioni" 83-vuotias pääministeri Karunanidhi suunnittelee jo entuudestaan tiukan alkoholilainsäädännön muuttamista peräti kieltolaiksi! Artikkelin mukaan pääministeri on huolissaan alkoholin käytön lisääntymisestä ja erityisesti siitä, että naisetkin ovat alkaneet tissutella. On kuulemma syytä palauttaa mieleen perinteiset arvot ja luopua länsimaisista dekadenteista elämäntavoista jotka myrkyttävät intialaisten elämää. Kahden taluttajan varassa kävelevä, alati aurinkolaseihin sonnustautunut pääministeri on keksinyt jumalaisen ratkaisun: kielletään alkoholin myynti ja käyttö koko valtiossa. - Jos moinen päätös esitys uhkaa tulla laiksi, pitänee alkaa kysellä josko voisi saada siirron...

Intiassa juodaan perinteisesti halpaa kotimaista viskiä ja jonkin verran olutta, jota sitäkään ei saa ostaa noin vain. - Viinikulttuuri on tulossa Intiaan ja maassa on jo muutamia ihan huomattavia viinitiloja (Sula Wines, Grover ja muutamia muita). Times -lehden mukaan viininkulutuksen lisääntymiseen vaikuttaa keskiluokan lisääntynyt ostovoima ja länsimaisen elämäntyylin vahva vyöryminen Intiaan. Suurten metropolien lisäksi myös pienemmissä kaupungeissa viini tulee suositummaksi, kiitos kotimaisten viinitalojen. Koko Intian vuosikulutus on vielä suhteellisen vaatimaton 90 000 litraa vuodessa (nousua edelliseen vuoteen yli 40 prosenttia). Artikkeli valaisi lukua oivallisesti: henkeä kohti viininkulutus on Intiassa 9 ml, kun se esimerkiksi Kiinassa on 400 ml. Maailman viininjuojien listalta Intia löytyy sijalta 77 ja kulutus on vain kaksi prosenttia koko Aasian-Tyynenmeren alueen viinistä.

Olen muutaman kerran maistellut intialaisia puna- ja valkoviinejä. Ne eivät ole hassumpia: valkoviinit ovat kuivia mutta viileänä pöytään tuotu lasillinen lämpenee hetkessä turhan paljon. Punaviinit tarjoillaan huoneenlämpöisenä mikä tässä ilmastossa tarkoittaa helposti lähes 30 asteen lämpöä! Täällä olisi ravintolasektorilla viinimatkasaarnaajalle työmaata... Viimeksi ratkaisimme ylilämpimän punaviinin ongelman pyytämällä sen hetkeksi jääpalojen sekaan cooleriin ja sen jälkeen intialainen cabernet sauvignon tuntui suorastaan loistavalta.

Oltuani täällä lähes kaksi kuukautta ja hevosenosan ajasta ilman tippaakaan alkoholia kokemus on yllättäen se, että ilman viiniäkin pystyy loistavasti elämään. Ehkä sitä ei tässä elämäntyylissä niin osaa kaivatakaan. Ei ole ystävättäriä joiden kanssa pitää korkeanpaikan leiriä Strindbergin yläkerrassa eikä kuohuviinin siivittämiä golfviikonloppuja. - Ensi viikolla Suomesta tulee läjä ystäviä ja tuttavia Delhiin nuorkauppakamarin maailmankokoukseen ja voin vain aavistella, että Silvan detox -kuuri katkeaa kuin kanan lento!

Ei kommentteja: