lauantai 11. huhtikuuta 2009

Suuria numeroita

Intia on ällistyttävien numeroiden maa. Kaikki on suomalaisesta näkökulmasta niin isossa mittakaavassa. Olen kuullut ja lukenut valtavan määrän statistiikkaa. Intiassa asuu 33 prosenttia maailman köyhistä. Intiassa on 700 miljoonaa ihmistä jotka elävät alle kahdella US-dollarilla päivä. Samalta 700 miljoonalta puuttuu vessa. Yli kolmannes intialaisista ei pääse käsiksi puhtaaseen juomaveteen. Toisaalta, tämän vuoden tammikuussa Intiassa otettiin käyttöön 15 miljoonaa uutta matkapuhelinliittymää. Intiassa on Maailman terveysjärjestön ennusteen mukaan vuonna 2012 65 prosenttia maailman sydänsairaista. Intian väestöstä 61 prosenttia osaa lukea. Naisten prosentti on paljon alhaisempi kuin miesten... Intiassa kuolee joka vuosi 600 000 alle viisivuotiasta ripuliin ja sen seurannaisiin. Intiassa kuolee vuodessa lähes miljoona ihmistä tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin. Intialaista naisista ja tytöistä lähes puolet on aneemisia. Kaksi kolmesta kaupunkilaisesta naisesta on ylipainoisia tai lihavia. Jos Intiassa on karkeasti arvoiden lähes 550 miljoonaa naista, niin lihavien naisten lukumäärä on melkoinen, vaikkakaan en tiedä maalais- ja kaupunkilaisnaisten suhdetta.

Intia on suurten numeroiden ja suurten kontrastien maa. Kaikki on täällä mahdollista. Moni asia on kuitenkin vielä käytännössä mahdotonta toteuttaa. Intian muutos- ja kasvuvauhti on päätähuimaava. Globaalista lamasta huolimatta Intian bruttokansantuotteen arvioidaan tänä vuonna kasvavan lähes 6 prosenttia. Urbaani keskiluokka on tehnyt tuloaan jo pitempään uutena luokkana todella rikkaiden ja todella köyhien välimaastoon. He käyvät omaa sopeutumiskamppailuun vanhan perinteisen, sosiaalisesti tiukasti säädellyn elämäntavan ja uuden materialistisemman ja "länsimaista dekadenssia" edustavan virtauksen välillä. Nyt on kuulemma maaseudun vuoro: tuoreen tutkimuksen mukaan ns. "rural India" edustaa jo puolta 300 miljardin US dollarin suuruisista kuluttajatuotemarkkinoista. Maaseudulla siirrytään nopeasti agraariyhteiskunnasta teollis-tuotannolliseen aikakauteen ja ostovoima lisääntyy. TV ja kännykät tuovat ennen niin kaukaisen "muun maailman" tiettömienkin taipaleiden taakse.

En osaa tuoreena tulijana arvioida, kuinka hurja muutostahti on oikeasti ollut. On ymmärrettävää, että näin valtavassa kansassa väliinputoajia on miljoonia. Ja että lisääntyvä vauras ei todellakaan jakaudu mitenkään reilusti. Tästä maasta ja kansasta ei pitäisi ylipäänsä puhua yhtenä kokonaisuutena. Tällä maalla ja kansalla on tuhannet ellei miljoonat kasvot ja ainakin yhtä monta kerrosta. Incredible India --- ällistyttävä, ihastuttava, uuvuttava ja palkitseva. Minun toinen kotini jo kahdeksan kuukautta. Tänäänkin sonnustaudun ihan kotoisasti salwar kameez -asuun, kun lähden pääsiäisbrunssille. - Kunpa vielä vain oppisin lisää kärsivällisyyttä ja erilaisuuden sietämistä....

Ei kommentteja: