keskiviikko 15. huhtikuuta 2009

"Don't worry, sir, only the body dies"

Intialaisen rikshakuskin tajunnanräjäyttävää filosofointia suomalaiskyydittävälle joka kauhisteli rikshakuskin rajua ajotyyliä ja pyysi hiljentämään: eipä taida luterilaista paljon lohduttaa ajatus että ruumishan siinä vain kuolisi - elämä itse, sielu, jatkaisi elämäänsä jossain muussa olomuodossa.
Intialainen liikenne on omanlaistaan. Liikennesääntöjä ilmeisesti on mutta niitä ei juuri noudateta. Autokouluja ja ajokortteja ilmeisesti on mutta niiden merkitys ja jälki ei äkkiseltään näy liikenteen toteutumisessa. Moottoritielläkin on yleistä tulla vastaan väärällä kaistalla. Erityisesti kaksi- ja kolmipyöräiset ajavat missä sopivat - kuskini kutsui sitä snake-drivingiksi.
Ainakin Chennaissa on viime aikoina lehdissä kirjoiteltu rattijuoppouden kiroista ja poliisi on kiristänyt otettaan ja ottanut viime aikoina yli 300 ajokorttia kuivumaan. Pohdin vain, kuka sitäkin ehtii valvoa... Kadunkulmissa on erilaisia propagandatauluja: Drinking kills, Driving skills. Do not drink while driving. Lystikkäin on kaahareille kohdistettu kyltti: Do not speed unless you have an appointment with God!

Intialaisessa liikenteessä ei säästellä melua: täällä kuulemani mukaan opetetaan autokoulussa tööttäämään aina kun kuski havaitsee ihmisen. Lyhyelläkin matematiikalla laskien tööttäyksiä tulee tällä populaatiotiheydellä järjetön määrä. Ja metakka on sen mukainen! Kuskini tööttäsi laskujeni mukaan alussa jopa seitsemän kertaa 100 metrin matkalla, kunnes tämä madame kielsi torven soittamisen.

Positiivista liikenteessä on se, että koska ison ajoneuvomäärän vuoksi nopeudet ovat alhaisia, pahannäköisiä onnettomuuksia ei juuri ole näkynyt. Jos tällä ajokulttuurilla vielä pääsisi ajamaan kovaa, niin liikennekuolemat taatusti moninkymmenkertaistuisivat.

Olen nyt yli kahdeksan kuukautta hahmottanut Chennain katuja ja reittejä takapenkiltä. Olen tullut siihen juhlalliseen lopputulokseen, että ihmiset ne täälläkin autoa ajavat. Niinpä minä huomenaamulla joogatunnin jälkeen suuntaan kohti Durgan autokoulua: tämä madame hankkii intialaisen ajokortin! Uskon vahvasti että autokoulunopettaja pystyä auttamaan minua oppimaan ajamaan kuten täällä pitää - siksi lähden uteliain joskin hiukan kauhunsekaisin tuntein käynnistämään autoa "väärältä puolelta"!

Ei kommentteja: