perjantai 12. joulukuuta 2008

Tunnin lennon päässä Chennaista

on Colombo, Sri Lankan pääkaupunki. Saavuin sinne keskiviikkona toisen suomalaisen kanssa. Edessä oli kolme päivää minulle entuudestaan tuntemattomassa maassa. Onneksi matkaseurani oli erittäin perehtynyt maan poliittiseen ja taloudelliseen tilanteeseen ja sain lennolla oivallisen briifin.

Lentokenttä oli uutuuttaan kiiltävä ja täynnä hyvätasoisia kauppoja - toisin kuin Intian kentät. Ajomatkan aikana kurkin ikkunasta: olisiko täällä samanlaista kuin Intiassa. Eipä ole. Tiet ovat hyviä, tienvarret ovat varsin siistejä ja liikenne on paljon vähäisempää. Lentokentällä, katujen varsilla ja ylipäätään joka paikassa oli aseisettuja sotilaita ja kaupungissa oli kaduilla monia tarkastuspisteitä. En kuitenkaan kokenut sitä uhkaavana vaan oikeastaan turvallisena.

Sri Lankassa on noin 20 miljoonaa asukasta, joista kaksi miljoonaa asuu Colombossa.
Väestöstä on enemmistö buddhalaisia mutta myös muslimeja ja kristittyjä on. Hindujakin on pieni vähemmistö. Maan pohjoisosassa on sotatila hallituksen joukkojen ja tamilitiikereiden välillä, mikä tietenkin ensikertalaista matkalaista arvelutti etukäteen. Aivan kuten Irlannissa tai Palestiinassa, pitkään jatkuneen vihamielisyyden ja sodan taustat ovat kaukana. Kuulin väitettävän, että singaleesihallituksen ja tamilien välillä on ollut kähyä jo yli kaksi tuhatta vuotta! - Sri Lankassa on demokraattisilla vaaleilla valittu hallitus mutta hallituksen toimintatapa ei ole ainakaan länsimaiseen demokratiaan tottuneen maailmankatsomuksen mukainen. Sri Lanka on erittäin korruptoitunut ja maahan virranneita avustusrahoja on kanavoitunut paljon muualle kuin projekteihin, joihin rahat on tarkoitettu. Maassa ei ole rahaa, monet Sri Lankaa avustaneet valtiot ovat vetäytymässä eikä ulkomaisia investointeja ole tuloillaan. Erään tapaamamme tahon mukaan maata uhkaa jo keväällä talouden totaalinen romahtaminen. Myös turismi on laskussa, ei vain jatkuvan sodan vuoksi vaan myös talouslaman vuoksi. Kyselimme tapaamiltamimme ihmisiltä, loppuuko sota ylipäätään ja vastauksia oli monia: toisten mielestä se loppuu ensi kesään mennessä jolloin hallituksen joukkojen arvellaan valtaavan saaren pohjoisosa tamileilta. Toisten mielestä se ei lopu koska hallitus ei halua sen loppuvan. Yleinen mielipide kuitenkin oli, että sota ajaa maan taloudellisesti(kin) perikatoon: kaikki raha menee sotimiseen! Ja vaikka sota loppuisikin, sen jälkeen vaadittava fyysinen ja henkinen jälleenrakentaminen vaatii paljon resursseja joita Sri Lankalla ei itsellään ole.

Tamilitiikerit pitävät itse järjestöään vapautusjärjestönä, mutta se on mm EU:ssa listattu terroristijärjestöksi. Sri Lankassa asuu paljon tamileja, jotka eivät kuulu millään lailla tiikereihin, mutta heidän elämänsä on vaikeaa koska tamileilla on helposti leima. Tarinoiden mukaan tamilitiikerit ovat harvinaisen julmia taistelijoita ja väitetään heidän kaappaavan köyhistä maalaiskylistä lapsia, jotka he pakottavat itsemurhapommittajiksi. - Sri Lankssa olisi todella ihmisoikeustyöllä tilaus, mutta hallituksenkaan joukot eivät mitenkään helpota kansalaisjärjestöjen työskentelyä maassa - välittyisihän heidän kauttaan entistä enemmän tietoa asioiden todellisesta laidasta.

Sri Lankan tärkeimpiä luonnonvaroja ovat jalokivet ja Colombon korukaupat saavat joka naisen pään sekaisin: toinen toistaan upeampia värillisten jalokivien koristamia kultakoruja on vitriineissä käsittämätön määrä! Sri Lanka on myös mausteiden ja teen saari - kenenkäpä mielessä Sri Lankan entinen nimi Ceylon ei liittyisi teehen. Saaren eteläpuolella arvioidaan olevan myös huomattavat öljyvarannot mutta niitä ei ole ollut varaa lähteä hyödyntämään.

Tapasimme kauppakamarin tilaisuudessa kymmenkunta yritystä ja yrittäjien vilpitön avunpyyntö saattaa heitä yhteen suomalaisten yritysten kanssa hellytti sydäntä. Maan toimintaolosuhteet ovat vaikeat: hallitus säätelee hyvin vahvasti toimintaolosuhteita eikä heidän toimiensa arvostelu ole käytännössä mahdollista. Moinen rohkeus kostautuu kuulemamme mukaan nopeasti: yöllä tulee valkoinen paku pihaan ja matka kohti tuntematonta alkaa...

Sri Lanka toisaalta ihastutti kauniilla luonnollaan, trooppisella ilmastollaan, ystävällisillä erinomaista englantia puhuvilla asukkaillaan, hyvällä ruoalla, mutta toisaalta lähes puistatti tajuta, että maata hallitaan karulla kädellä ja kidnappaukset, talojen polttamiset ja ihmisten jäljettömiin katoamiset ovat täällä arkipäivää. Tapaamani ihmiset olivat aseistariisuvan ystävällisiä ja vieraanvaraisia ja tuntuu todella häijyltä, tajuta millaisissa olosuhteissa heistä monet elävät.

Pohjoisosassa tamilitiikerit puolustavat yhä pienemmäksi jäävää aluetta kun hallituksen joukot työntävät heitä yhä ahtaammalle. Maan itäiset maakunnat hallituksen joukot ovat jo putsanneet tiikereistä mutta siellä on yhä lähes 300 000 pakolaista (joita hallituksen jargonissa kutsutaan " internally displaced people"...)jotka elävät erittäin kurjissa oloissa. Tiikereidenkin joukot ovat tappioita kärsittyään hajaantuneet ja alueella esiintyy paljon sissisotaa - illan pimettyä ulos ei ole asiaa, koska on kuulemma ihan mahdotonta pitää lukua kuka mihinkin leiriin kuuluu.

Kansainvälisen yhteisön painostus -ja sovittelutoimenpiteet eivät ole tuottaneet merkittävää tulosta: Sri Lankan hallitus toimii erittäin despoottisesti ja kuulimme, ettei hallituksen intressi on pitää sotaa yllä. Nimittäin sodan vuoksi maassa on poikkeustila ja sen varjolla hallitus pystyy tekemään melkein mitä vain vetoamaan nimenomaan poikkeustilaan!

Huomenna palaan Intiaan yhtä mieleenpainuvaa kokemusta rikkaampana. Olen saanut tutustua upeisiin ihmisiin (täällä asuvien muutamien suomalaisten lisäksi kanadalaisiin ja paikallisiin) ja siltikin nähnyt saaresta oikeastaan vain niitä asioita, joita turisti näkee. Tänne tekisi mieli tulla lomalle, onhan täällä upeita golfkenttiä ja pitkiä trooppisia beacheja ja huippuruokaa. Mutta asiassa on kaksi puolta: haluanko tuoda tänne rahaa, jonka maan hallitus kuitenkin loppukädessä kanavoi sodankäyntiin vai haluanko ajatella, että omalta pieneltä osaltani auttaisin pitämään yllä saarelle tärkeää turismia? Sitä minun pitää pohtia.

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

Varsinaisen hyvä kysymys lopussa...

Tämä blogi on muuten aivan mahtava. Kirjoitat todella hyvin ja mielenkiintoisesti. Kiitos tästä!

-S