perjantai 19. joulukuuta 2008

Yksityisetsivillä kulta-aika Intiassa

Taloudellisessa lamassakin aina jollain toimialalla menee hyvin. Intiassa on päivän lehden mukaan yksityisetsivien kissanpäivät. Yhä useammat firmat palkkaavat yksityisetsiviä ottamaan selvää työntekijöidensä taustoista. Tsekkauksia teetetään sekä jo palkkalistoilla olevista sekä uusista rekrytoitavista. Laman takia halutaan entistä suurempi varmuus, että ollaan palkkaamassa kaikin puolin sopivia kandidaatteja mutta halutaan myös varmistaa nykyisten työntekijöiden lojaalisuus ja rehellisyys. Mumbain terrori-iskuilla on myös osuutensa siihen ,että halutaan varmistuksen varmistuksia. Eniten näitä yksityisetsiväpalveluita käyttävät kuulemma ict-teollisuus, hotellit, vakuutus- ja rahoitusala sekä bpo:t (business process outsourcing -firmat).

Toimintatapoja näihin taustatsekkauksiin on monia: haastatellaan aiempia pomoja ja työkavereita, nuuskitaan naapurustossa ja kaivetaan esiin koulukavereita ja ystäviä. Kuulemma tapana on myös tarkistaa, että ihminen todella asuu ilmoittamassaan osoitteessa ja myös asuinseutua arvioidaan. Ihmisten harrastuksia ja vapaa-ajan viettoa tarkkaillaan ja etsitään merkkejä päihteiden käytöstä. Myös rikosrekisterit ja pienemmätkin rikkeet pyritään selvittämään, usein jopa 10 vuotta taaksepäin. Joissain firmoissa "sherlock holmes" ujutetaan jopa yritykseen, jotta tämä voi kuunnella työntekijöiden keskusteluja ja tehdä ihmisistä havaintoja.

Tällainen taustatsekkaus maksaa 220 - 300 euroa per kohde, mikä intialaisittain on iso summa. Panostus on helposti yhden kuukausipalkan suuruinen, riippuu toki tehtävästä.

En tunne Intian lainsäädäntöä yksityisyyden suojasta, mutta jutusta päätellen se on aika ohut tai väljästi tulkittava. Suomalaisen korvaan moinen meininki on aika hurjaa mutta kuulemieni tarinoiden perusteella Intiassa esimerkiksi työpaikkahaastatteluissa mennään todella raisusti yksityisyyden puolelle. - Valmistautuessani täällä ensimmäiseen rekrytointiini sain briifin paikalliselta HR-konsultilta: kysy tarkkaan harrastukset, ystäväpiiri, alkoholinkäyttö, uskonto, rahankäyttö, vanhemmat ja heidän taustansa. Moiset ohjeet tuntuivat oudoilta ja tunkeilevilta - niinpä pysyin enemmän suomalaisella haastattelulinjalle.

Olen sittemmin kuullut muitakin tarinoita, kuinka täällä saatetaan kysellä hyvin tarkkaan, onko kandidaatilla ulkomaisia ystäviä ja jos, niin miksi ja mitä niiden kanssa tehdään. Nuorilta naimattomilta naisilta kysellään tarkkaan, onko poikaystävää ja jos, niin kuinka pitkälle on menty. Ja tällaisiin kyselyihin kuulemma alistutaan kiltisti!! - Intiassa voivotellaan lehdissä varsin paljon kuinka länsimainen hapatus iskee nuorisoon pelottavalla vauhdilla ja sen seurauksena pelätään mm. kaikkinaista moraalin löyhtymistä ja perinteisten intialaisten arvojen murtumista. Nuorten tyttöjen kunnia on yhä perheen kruununjalokivi, jonka säilyttämiseen työnantajatkin kantavat ilmeisen mieluusti kortensa kekoon.

Kyselin minäkin haastateltaviltani alkoholinkäytöstä. Tosin taka-ajatus oli se, että ihan täysin raitis ei ehkä "firman pikkujoulu" -tyyppisissä kekkereissä tunne oloaan kotoisaksi=) - Ensimmäinen rekryni on nyt ollut viikon töissä ja hän on mukavasti todistanut aloitteellisuutensa ja oppimishalunsa. Myönnän että vaa'assa painoi valinnassa aikalailla sekin, että tämä 30-vuotias sinkkumies on täysin maan tavan vastaisesti asunut jo neljä vuotta omillaan: se kertoo oman elämän hallinnasta ja todistaa niiden arjen taitojen puolesta, joita täällä ei varsinkaan nuorilla miehillä ole. - Keskiluokkaisillakin perheillä on palvelijat ja nämä nuorukaiset eivät ole koskaan kattaneet pöytää, laittaneet ateriaa tai ripustaneet pyykkiä, saatikka sijanneet vuodettaan. Töissä moinen johtaa helposti siihen, että ollaan valikoivia työtehtävien suhteen: mitään rutiineja ei haluta eikä jousteta oman toimenkuvan ulkopuolelle - onhan aina ollut joku joka tekee ne tylsät työt tai korjaa jäljet!!

Toivon vain ettei minulle ole laitettu yksityisetsivää perään: paljastuisi vielä kuinka aamuisin kello kuusi käyn hiukset "hammaspeikkolookissa" karjumassa naapurin rakille! Tai eipä siihen detektiiviä tarvita: riittää kun tulee aamulla päivän valjetessa Rukmani Roadille Besant Nagariin....

Ei kommentteja: