sunnuntai 14. joulukuuta 2008

Vaihda nimesi - uusi alku elämälle!

Sunnuntaiaamun Times of India -lehti tarjoili taas suomalaista ällistyttävän artikkelin. Sen mukaan yhä enenevä määrä intialaisia vanhempia hakee lapsen nimen valinnassa neuvoa "nimipoppamiehiltä" vai olisiko "nimikonsultti" parempi käännös englannin sanalle "nameologist". Konsultaation kautta haetaan lapselle ihanteellista, onnea tuottavaa nimeä joka takaisi hänelle hyvän elämän. - Olen toki lukenut että intialaiset luottavat aviokumppanin valinnassa, häiden ajankohdassa ja muissa tärkeissä elämän virstanpylväissä astrologien apuun ja että kaikenlaisiin amuletteihin ja onnea ja hyvää terveyttä tuottaviin jalokiviin oikeasti luotetaan.
Lehtiartikkelin mukaan nousussa on myös kiinnostus nimen vaihtamiseen alkuperäistä onnekkaampaan. Tyypillisiä syitä nimenvaihdokseen aikuisilla on esim. passinhaku, uuden työpaikan etsintä tai jatkuva sairastelu. Sairastelun takana saattaa näetsen olla epäonninen nimi! Mumbailainen leikkikoulun opettaja todistaa, kuinka hänen pienen poikansa jatkuva sairastelukierre sai vanhemmat kääntymään nimiasiantuntijan puoleen ja hokkus pokkus: poika lakkasi sairastelemasta oitis uuden nimen saatuaan. Kun perheeseen aikanaan syntyi toinen lapsi, hänen nimensä ratkaiseminen annettiin alusta lähtien asiantuntijan ratkaistavaksi.

Chennailainen nimiasiantuntija korostaa lehdessä, että oikea nimi on ratkaiseva seikka ihmisen tulevassa menestyksessä. "Jos ihmisellä on mitätön, merkityksetön nimi, hänen elämästään tulee vastaanvanlaista". Paksu väite, sanoisin.... Mitenkähän tämän ajatuksen kanssa voisi leikitellä suomalaisnimistöllä? - Onko Marjalla makea pyöreä elämä, onko Voiton elämä voitokasta ja Varman varmaa ja tasaista? Entäpä Taisto -parka? Tai minkälaisen elämänkulun saa Miina? Sulaako Lumi ja keikuttavatko elämän tuulet rajusti Pinjaa?

Artikkelin mukaan myös yritysjohtajat ovat nimipoppamiesten asiakkaita: yrityksen menestyksen kannalta oikea nimi on tärkeä. Haastatellun chennailaisen CV Raja Rajanin mukaan maiden nimilläkin on väliä: hänen mukaansa Intian kaikki ongelmat ratkeaisivat mikäli maan hallitus muuttaisi nimeksi Intian Yhdysvallat (United States of India). Hän oli tehnyt aiheesta eräänlaisen tutkimuksen ja sopan aineksina olivat numerologia, tähtikartasto, hengellinen näkemys ja ripaus "jotain muutakin". Huh-huh, sanoo tähän suomalainen... Times of India on sentään ihan kunniallinen päivälehti eikä käsitykseni intialaisesta journalismista tue sitä ajatusta, että juttu olisi kirjoitettu ihan kieli poskessa.

Onneksi itselläni on ihan oman vakaumuksen ja mieltymyksen mukainen nimi; isä-Unton keksimä ja antama jota kannan ylpeydellä!

Ei kommentteja: