lauantai 13. joulukuuta 2008

"Georg Ots" eli matkantekoa Chennai-Colombo -välillä

Olin varannut Sri Lankan lennot samalta Jet Airwaysilta jota yleensänkin käytän Intiassa. Colombon koneen check-innissä fiilis ei ollut sama kuin yleensä. Katselin lähtijöitä: lähestulkoon jokaisella oli iso määrä valtavia pakaaseja mukanaan, osa tiukasti teipattuja suuria laatikoita. Väkikään ei keskiviikkoiltapäivällä näyttänyt yhtään businessmatkailijoiden oloiselta: tuntui kuin olisin ollut lähdössä karjavaunuun.

Matkatoveri valisti minua: Chennain ja Colombon välillä on samanlaista trafiikkia kuin Helsingin ja Tallinnan eli porukat ostavat markalla ja myyvät kahdella, tai pitänee sanoa sama rupioissa!
Tekstiilit ja pienelekroniikka ja alkoholi kulkevat lennoilla enkä ikinä olen nähnyt sallittavan moisia määriä käsipakaaseja. Jokaisella matkailijalla oli jaloissa 2-3 kassia ja muuten tyhjä businessluokka oli täynnä näitä nyyttejä ja nyssyköitä. Ja mikä kummallisinta, lentohenkilöstö antoi kaiken tapahtua. Yritin narista, että tällainen määrä irtotavaraa lattioilla ja käytävillä on lentoturvallisuuden kannalta erittäin kyseenalaista, mutta menipä kerrankin valkoisen naisen narinat ihan hukkaan. - En ole tarkkaan perillä mitä kannattaa viedä mihinkin suuntaan, mutta ainakin alkoholin suunta on Sri Lankasta Intiaan: onhan Intiassa 236 prosentin vero alkoholilla. Mutta toisaalta jokainen saa tuoda 2 litraa alkoholia maahan laillisesti eli ilmeisesti kannattavan liiketoiminnan aikaansaamiseksi pitää ostaa kausikortti Chennai-Colombo -reitillä ja/tai värvätä koko suku reissuun. - Lehdissä syytetään että intialaisilta puuttuu yrittäjähenkisyyttä mutta kuka moista väittää, ei ole selvästi matkustanut tuota reittiä!

Sri Lankaan mennessä vieressäni istui muuan "liikemies": hän röyhtäili ja kaiveli nenäänsä, milloin ei kaivellut paksua rupianippua, josta häneltä kävi aina joku hakemassa rahaa. Lennon aikana, myös nousun ja laskun (!) nämä liikemiehet kulkivat toinen toistensa luona, puhuivat kännyköihin ja hoitivat keskenään handeleitaan. Minä yritin saada meille upgreidausta businessluokkaan kun viides hieltä haiseva tamili tuli hoitamaan pääni yli vierustoverini kanssa raha-asioitaan - mutta turhaan sillä lentohenkilökunta väitti ystävällisesti hymyillen ettei heillä ole valtuuksia.

Kun kone alkoi lähestyä laskeutumisvaiheessa kiitorataa, täysi koneellinen liikemiehiä avasi turvavyönsä ja alkoi ottaa tavaroitaan lokeroista. Seurasin jotakuinkin pöyristyneenä touhua mutta selkeästi näillä tyypeillä on joku erioikeus toimia ihan normien vastaisesti. Kone ei ollut kunnolla pysähtynyt kun alkoi valtaisa liikekannallepano ja sain ainakin parista kassista päähäni kun tamilikauppiaat alkoivat rynniä koneesta pois. Keskikäytävä täyttyi hetkessä ja tilanne oli lähellä sekasortoa. - Totesin, että seuraavalla Sri Lankan lennolla on oltava varaa premier -luokkaan, mutta sinänsä ihmettelen että moista sallitaan - onhan viime viikkoina muka kiristetty Intian kentillä kaikkia lentoturvallisuuteen liittyviä sääntöjä ja käytäntöjä. Maahanmuuttoviranomaisten jonossa katselin tilannetta: kentällä oli lukemattomia vartioimattomia matkatavaranyssäköitä jotka olisivat voineet sisältää mitä vaan.

Ehkäpä Intian sisäisien lentojan osalta on paras heittäytä kohtalon käsiin: mitä siitä jos saa viskilekasta päähänsä kun innokas trokari vetää viinakassejaan lokerosta. Paljon pahempaakin voisi sattua eikä Intian kenttien turvallisuusprosesseja voi parhaallakaan tahdolla kehua. Jälleen kerran voi todeta valtiollisen matkailumainoksen sloganin sanoilla: "Incredible India"...

Ei kommentteja: