keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Kaamospäiviä Suomessa

Seison lasitetulla parvekkeella ja vedän keuhkoihini raikasta pakkasilmaa varhain hämärtyvässä marraskuun lopun päivässä. Varpaita palelee mutta se ei haittaa. Itse asiassa paleleminen tuntuu hyvältä. Kai minun ihollani ja kropassani on enemmän palelemisen kuin hikoilun muistijälkiä. - Olen Suomessa käymässä, lähes kolme kuukautta Intiaan muuton jälkeen. Lumipyräkkä ja hämäryys tuntuvat turvallisilta ja tutuilta - kaamoksen huppu ylläni antaa suojaa. Öisin nukun levottomasti, tunteet mellastavat sisimmässäni. Tuntuu niin tutulta ja kotoisalta, vaivattomalta. Prismassa haahuilen innoissani leveitä käytäviä ja haalin herkkuja: rahkaa, vadelmia, mustikoita, ruisleipää, kalkkunaleikettä, mehukeittoa. - Nautin Mäkelänrinteen vesijuoksusta: puhtaista pesutiloista ja tilasta. Kuikin työpaikan Sodexhossa kattiloihin: olisiko kaalikääryleitä?

Istun iltaa ystävien kanssa, kerron moneen kertaan samoja elämyksiä ja fiiliksiä elämästäni "toisella planeetalla" ja yritän muistaa kysyä mitä toisille kuuluu. Elämä ja koti Chennaissa tuntuvat kaukaisilta ja Suomessa tuntuu hiukan kummalliselta ajella lähellä Helsingin -kotia mutta olla menemättä sinne: siellä asuvat nyt ihan muut ihmiset. - Uskon että on ollut ihan viisas päätös tulla tänne vasta näin monen kuukauden jälkeen, että hiukan ehdin jo asettua Intiaan. Nytkin veikkaan, että ensi viikolla ei ole ihan helppo nousta Delhin koneeseen... Intiassa on hyvä olla ja olen alkanut löytää sielläkin omaa tilaani, mutta Suomeen on niin paljon säikeitä jotka sitovat minut tänne.

Eilen katselin Mamma Rosan ikkunapöydästä lumista Töölöntoria: se oli kaunis kaikessa tummuudessaan, kaipa se on osa minun sielunmaisemaani. Ystävien ja siskon ja Suomen kollegoiden tapaaminen on ollut tärkeää: minulla on ihmisiä jotka välittävät. Mutta uskonpa, että kun aikanaan tulee aika jättää Intia, sinnekin jää paljon kiinnikkeitä. Nyt vasta haen paikkaani siellä - ja se prosessi kestänee vielä hyvän tovin. Tuntuu hyvältä hakea siihen(kin) voimia tältä kaamosmatkalta jossa jo tuoksuu pipari ja glögi!

Ei kommentteja: