tiistai 11. marraskuuta 2008

Caddiegolfia Noidassa

"Madam, now you woke up!" tokaisi vaikeaniminen caddiepoikamme Greater Noidan JPP Golf Klubilla viime viikolla. Olin viimeinkin suoriutunut yhdestä väylästä kunnialla ja taisin peräti tehdä muutaman bogeypisteen. - Britit jättivät Intiaan kriketin lisäksi golfin mutta kotiseudullani Chennain vaiheilla ei ole kuin muutama aika rupinen kenttä. Nekin ovat kuulemma korealaisten autotehtaan insinöörien valtaamia eikä täkäläinen pätsinkuuma ilmastokaan ole golfille ihanteellisin.

Delhissä oli marraskuun ensimmäisellä viikolla JCI:n eli nuorkauppakamarien maailmankokous ja ohjelmassa oli myös senaattorigolf. Muutaman suomalaisen senaattoriystävän kanssa olimme ilmoittautuneet kisaan ja päätimme lähteä pelaamaan kentän kerran ennen kisaa saadaksemme paremman tuntuman. Intiassa tarjotaan kierrokselle caddie mukaan sopuhintaan, viitisen euroa per mailapoika. Otimme ystäväpariskunnan kanssa meille daameille jaetun caddien ja ja kisaan vakavammin suhtautuvalle Askolle ihan oman. En ole aikaisemmin pelannut caddien kanssa, mutta täytyy todeta että pidin kokemuksesta. Oli jotenkin niin pahuksen vaivatonta kun joku muu valitsi mailan, puhdisti sen, vei takaisin bägiin, haravoi bunkkerin jäljiltäni, merkkasi palloni ja puhdisti sen - ehkä olen jo intialaisen palvelukulttuurin niin hemmottelema että pidin touhusta. Tosin kun pelini meni enimmäkseen luokattomasti, hetkittäin tuli mieleen että "mitähän se tuokin poika ajattelee tästä säheltämisestä" mutta häivytin ajatuksen: eipähän hän näkisi minua enää toista kertaa!

Noidan kenttä oli uusi ja hieno - klubirakennus suorastaan ylellinen. Kolmen hengen monipuolinen aamiainen maksoi 15 euroa, mikä intialaisittain on paljon mutta Euroopan klubeihin verrattuna halpa. JPP Greens on aika vaikea kenttä: väylät ovat pitkiä ja vesiesteitä on paljon - ja bunkkereita uskomaton 84 kappaletta! Niiden hiekka oli tiukkaan pakattua eikä niistä nousu ollut helppoa! Olin kiitollinen caddiemme oivallisesta bunkkerikoulusta: opin tulemaan hiekasta ylös putterilla! Se sopi minun kaltaiselleni enemmän voimaa kuin järkeä -golffarille joka yleensä lyö hiekkamailalla pallon greenin toisella reunalla usein vaanivaan bunkkeriin tai joka tapauksessa reilusti yli. Caddiemme oli erinomainen pro: hän tarjosi neuvoja mutta ei tyrkyttänyt niitä eikä yrittänytkään puuttua kuin yhteen asiaan kerrallaan. - Sain häneltä erittäin hyvää sparrausta ja hän myös oivalsi nopeasti miten minun kanssani pitää rakentaa väylätaktiikkaa: hän suositti minulle vain varmoja mailoja ja minimoi riskit ja niinpä aloin loppukierroksesta jo saada siedettävää tulosta aikaan. Minusta tuli kerralla vannoutunut caddiegolfin ystävä!

Torstaina lähdimme anivarhain Delhistä kohti JCI senaattoriturnausta. Bussi oli aivan täysin jouseton romu ja niinpä kaavaillut aamutorkut jäivät haaveeksi. Perillä meitä odotti kuitenkin hyvin järjestetty turnaus vaikka osallistujia oli vain kourallinen. Minä ja toinen suomalaisdaami Hilkka olimme samassa flaitissa ja saimme mukaamme Ruotsin senaatin puheenjohtajan Jamilan sekä nigerialaisen Eddyn. Hilkka oli ollut aloitteellinen: hän oli bongannut caddiejoukosta meidän tiistaisen poikamme joka iloksemme suostui paimentamaan meitä vielä toisenkin kierroksen!

Hiekkaesteet koituivat meidän suomalaisten tuhoksi: kävimme parhaillamme kahdessa bunkkerissa per väylä ja meidän kummankin tulos jäi varsin vaatimattomaksi. Nigerialainen Eddy pelasi 28 tasoituksella mutta vaikutelma oli lähestulkoon se, että poika oli ensimmäisiä kertoja kentällä. Säännöt ja etiketti olivat hänelle tuntemattomia ja pallotkin loppuivat neljännellä väylällä, jonka jälkeen hän eli lainapalloilla - mutta sitkeästi hän pelasi. Ruotsin Jamila oli kova pelinainen ja niinpä en illan senaattoridinnerillä ollut lainkaan hämmästynyt kun hänet julistettiin koko kisan voittajaksi!

Ensimmäiset Intiassa pelatut kierrokset saivat uinuneen golfkärpäsen puremaan: parin päivän päästä lähden Kolkataan ja aion pakata bägin mukaan! Intian aluekokouksemme pitopaikka on Tullygungen Golfklubi ja minua ei mikään pitele poissa kentältä - ja varmasti bongaan itselleni caddien! Lämpimässä ilmassa pallon pitäisi muutenkin lentää pitemmällä kuin koti-Suomen kohmeisilla kentillä - saatikka sitten kun luvassa on vielä ammattimaista coachausta ja hyvää palvelua. En vielä tässä vaiheessa ala voivotella, kuinka aikanaan pärjään Suomessa kun pitää taas roudata omat kamat ihan itse ja putsata golfkengätkin omin pikkukäsin...

Ei kommentteja: