keskiviikko 25. helmikuuta 2009

Tropiikin talvesta - eilen 35,8 C

Tammikuussa ulkosalla oli iltaisin leppoisaa. Illalla lähikaupassa käynti ei nostattanut hikeä pintaan. Suomesta tuotu ulkolämpömittari näytti iltaisin 21 Celsius-astetta. Päivisin oli silloinkin toki lämmintä, kymmenkunta astetta enemmän. Intialaisilla näkyi iltaisin ja aamuisin hassuja pipontapaisia jotka vielä laitetaan nyörillä leuan alta kiinni. Paljasjalkaisilla pikkulapsilla saattoi olla villainen kommandopipo silmillä. - Lehdissä varoiteltiin kylmästä ilmasta ja annettiin vinkkejä vilustumisen estämiseen. - Hulluja nämä intialaiset, ajatteli suomalainen.

Viimeisen viikon aikana on tullut kesä. Eilen oli kuumin helmikuun päivä sitten vuoden 1927. -Täältä taitaa puuttua kevät. Se siunattu valonkyllästämä huikea ajanjakso jolloin metsä pukeutuu vähitellen hentoon vihreään. - Kesä tuli ja päivän maksimilämpötila on 35 astetta. Ilma on pakahduttavan kostea ja vaatteet liimautuvat ihoon sillä lyhyellä matkalla mikä menee autosta sisälle. - Eilen aamulla olin kuudelta sauvakävelyllä ja vartissa hiukset olivat ihan hiestä märät. Tajuan että kävelylle ei kannata enää paljon aamuseitsemän jälkeen havitella.

Kaikki pelottelevat minua huhtikuusta jolloin elohopea kipua jopa 45 asteeseen. Lonely Planetkin sen tietää: se kuvaa Chennaita pätsiksi - "Chennai is hot as hell"! Jotenkin en jaksa uskoa etteikö täällä pärjäisi: onhan minulla ilmastointi kotona, toimistolla ja autossa. Öisin heräilen jo nytkin milloin säätämään tuuletinta, milloin laittamaan hetkeksi ilmastointia.

Vaatetuspuolella on varustelu menossa: ompelutan puuvillaisia intialaisasuja, salwar kameezeja joissa on tunika ja väljät housut. Tarkoituksenmukaisuus sanelee garderoobin. Muutenkin länsivaatteet kuluvat ja nuhjaantuvat täällä huimaa vauhtia. Lieneekö pesulan myrkyt osasyyllisiä mutta joka paikassa nyt kertakaikkiaan on likaa ja pölyä niin valtavasti, että valkoisen jakun käyttökerta pesetyksen välillä on tasan yksi.

Minä olen aina uhonnut että haikara teki navigointivirheen huhtikuussa 1960 pudottaessaan minut Helsinkiin. Että oikeastaan oli tarkoitus jonnekin lämpimään. Nyt sekin sitten tulee todistetuksi. Että onko minusta tropiikin asukiksi. Mot.

Ei kommentteja: