maanantai 12. huhtikuuta 2010

Köyhän naisen osa

"Kohtu on kuin uuni. Se vain paistaa sen kakun mikä sinne laitetaan. Joskus tulee suklaakakku, joskus mansikkakakku - ihan riippuu siitä mitä aineita kakkuusi päätät laittaa." - Tämä varsin hiuksianostattava lausunto on mumbailaisen kohdunvuokrausfirman Surrogacyindian johtavan lääkärin suusta. Kohdunvuokrausfirmat lähestyvät erityisesti slummien naisia: köyhät ja monesti aviomiestensä hylkäämät naiset ovat helposti houkuteltavissa kohdunvuokraukseen. Heille yksinkertaisesti tehdään tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Maassa, jossa sata rupiaa eli 1,6 euroa on iso raha sadoille miljoonille, kohdunvuokrauksesta ansaittava jopa 4000 euroa on jättimäinen summa.

Intian lainsäädäntö ei nykymuodossaan puutu toimintaan ja toisaalta miljardikansassa olisi ihan mahdoton järjestääkään valvontaa. Eettisesti toiminta ei ehkä kestä päivänvaloa - köyhä nainen kelpaa "uuniksi" ja länsimaisittain pienellä hinnalla. Toiminta ei taida olla kaukana lapsikaupasta - Intiassa sitä on mahdoton valvoa, koska täällä on ihan normaalia että perheeseen ilmaantuu yhtäkkiä vauva: aina joku sukulainen on sairauden tai rahapulan vuoksi joutunut antamaan lapsensa kasvatiksi. Lehtiartikkelin mukaan toimintaa säätelevät Intian Lääketieteellisen Tutkimuksen Neuvoston ohjeet, mutta Intian kaltaisessa maassa mikä tahansa on mahdollista ja jopa todennäköistä!

Kohdunvuokraustoimistojen asiakkaina on enenevässä määrin ylemmän keskiluokan intialaisnaisia, jotka eivät halua keskeyttää uraputkeaan haaskaamalla 9 kk raskauteen. Lapsi kuitenkin kuuluu suunnitelmaan täydellisestä elämästä ja niinpä he vuokraavat kohdun! Ulkomaalaisiakin pariskuntia saapuu Intiaan vauvanhankintaan - ja niinpä slummien tummahipiäiset naiset synnyttävät välillä "vanilla babyja" - kuten erään firman edustaja asian ilmaisee.

Slummien naiset ovat suuren kiusauksen edessä: he ovat monesti rikkaampien intialaisten apulaisia ja ryhtymällä kohdunvuokraajaksi he saavatkin paitsi rahapalkkion, myös apulaisen huolehtimaan oman huushollinsa hoitamisesta. Heille taataan terveydenhuolto ja monipuolinen ruokavalio, jotta syntyvä lapsi saisi parhaat mahdolliset edellytykset. Heille järjestetään usein asunto raskauden ajaksi, jotta heistä voidaan huolehtia ja toisaalta jotta heidän ei tarvitse selitellä slummikortteleissaan raskauttaan. Suurin osa näistä naisista ei halua esiintyä julkisuudessa omalla nimellään eikä paljastaa naapureilleen tekemisiään. Monet heistä päätyvät vuokraajiksi moneen kertaan: saatava korvaus auttaa heitä kohottamaan omaa ja lastensa elämänlaatua. - Mutta kuka piittaa siitä, mitä mumbailaisesta slummista kotoisin olevan Vijayan tai Sonin sydämessä liikkuu, kun he katsovat valokuvaa synnyttämästään lapsesta - sen enempää he eivät lapsestaan koskaan näe tai tiedä.

Ei kommentteja: